joi, 7 decembrie 2017

Gazdă, dă-ne un covrig/că murim de frig!

Când văd oamenii cu șiruri de covrigi în mâini, sufletul meu se umple de bucurie fiindcă nu au dispărut colindătorii, nu au dispărut oamenii generoși care-i primesc la casele lor, le ascultă și le răsplătesc colinda, iar tradițiile par sa aibă viață lungă. Îmi imaginez câtă muncă este într-o patisserie, iarna, când covrigul cald te ajută să nu îngheți de frig! Cum să faci mii de cornuri, de cozonaci și de pateuri cu brânză fără să dispui de utilaje patiserie?

Multe dintre cuptoarele bunicilor s-au dărâmat, chiar și ele au „plecat” să le facă bunătăți îngerilor. Am rămas noi, cei grăbiți, cei fără de timp, să cumpărăm de la patiserii și să așteptăm ca proaspeții si gustoșii covrigi cu susan, cu semințe de mac sau floarea-soarelui, ori cașcaval, să fie scoși dintr-un cuptor patiserie. Doamne! Și ce rapide sunt aceste cuptoare! Nu este nevoie să aștepți nerăbdător, ca în trecut, pe lângă cuptorul de cărămidă al bunicii, ore în șir.

Acum, dacă aștepti musafiri mulți sau organizezi mese festive, o rogi pe vânzătoare să-ți pună pâinea într-un feliator paine și să o ambaleze ca să-și mențină prospețimea. Dacă pâinea este proaspătă și încerci tu acasă să tai felii delicate, vei vedea cum se fărâmițează inestetic.

Aștepți colindătorii și pregătești tot ceea ce este mai bun pentru ei. Analizează cu atenție și vitrina cofetarie și răsfață-i cu fursecuri și prăjituri! Glasurile lor cristaline și spiritele neobosite care îți aduc, cu infinită bucurie, vestea nașterii lui Iisus, merită să fie răsfățate și îndulcite! Pregătește-te riguros pentru toți cei care îți calcă pragul în acestă perioadă fiindcă se spune că oaspeții atrag belșugul asupra casei tale și, cu cât ai mai mulți, cu atât vei avea mai mult belșug.

Cumpără fără tragere de inimă și sărățele, și plăcinte, fiindcă aluatul și ingredientele sunt păstrate cu grijă într-un frigider patiserie! Produsele pe care le vei cumpăra pentru colindători vor fi gustoase, proaspete și sănătoase! Important este ca generozitatea să domine și să ne fim colind sincer unii altora în acestă perioadă sacră, să ne ospătam musafirii și să-i primim cu brațele deschise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu